Zdravila za napredno zdravljenje (ZNZ)

Napredne oblike zdravljenja ali zdravila za napredno zdravljenje so izraz, ki se uporablja za opis inovativnih terapij. Mednarodni regulatorni organi uporabljajo ta izraz za zdravila na osnovi genske terapije, somatsko celi─Źne terapije in terapije tkivnega in┼żenirstva.

Evropska zakonodaja (Direktiva 2009/120/ES poleg Uredbe (ES) ┼ít. 1394/2007) zdravila┬á za napredno zdravljenje opredeljuje na slede─Źi na─Źin:

Zdravilo za gensko zdravljenje

Zdravilo za gensko zdravljenje pomeni biološko zdravilo z naslednjimi lastnostmi:

(a) vsebuje zdravilno u─Źinkovino, ki vsebuje ali je sestavljena iz rekombinantne nukleinske kisline, ki se uporablja pri ljudeh ali daje ljudem za urejanje, popravljanje, nadomestitev, dodajanje ali odstranitev genskega zaporedja;

(b) njegov terapevtski, profilakti─Źni ali diagnosti─Źni u─Źinek je neposredno povezan z rekombinantnim zaporedjem nukleinske kisline, ki ga vsebuje, ali s produktom izra┼żanja genov tega zaporedja.

Zdravila za gensko zdravljenje ne vklju─Źujejo cepiv proti nalezljivim boleznim.

Zdravilo za somatsko celi─Źno zdravljenje

Zdravilo za somatsko celi─Źno zdravljenje pomeni biolo┼íko zdravilo z naslednjimi lastnostmi:

  • vsebuje ali je sestavljeno iz celic ali tkiv, ki so bila podvr┼żena bistveni manipulaciji, s ─Źimer so se spremenile njihove biolo┼íke zna─Źilnosti, fiziolo┼íke funkcije ali strukturne lastnosti, pomembne za predvideno klini─Źno uporabo, ali iz celic ali tkiv, ki niso namenjena uporabi za enake bistvene funkcije v prejemniku in darovalcu;
  • ima lastnosti za ljudi ali se uporablja pri ljudeh ali se daje ljudem za zdravljenje, prepre─Źevanje ali diagnosticiranje bolezni s farmakolo┼íkim, imunolo┼íkim ali presnovnim delovanjem celic ali tkiv.

Za namene to─Źke (a) se kot bistvene manipulacije ne ┼ítejejo zlasti manipulacije iz Priloge I k Uredbi (ES) ┼ít. 1394/2007.

Izdelek tkivnega in┼żenirstva

“Izdelek tkivnega in┼żenirstva” pomeni izdelek, ki:

  • vsebuje in┼żenirsko obravnavane celice ali tkiva, ali je iz njih sestavljen in
  • je predstavljen z lastnostmi za zdravljenje, ali se uporablja pri ljudeh ali se daje ljudem za obnovitev, reparacijo ali nadomestitev ─Źlove┼íkega tkiva.

Izdelek tkivnega in┼żenirstva lahko vsebuje celice ali tkiva ─Źlove┼íkega ali ┼żivalskega izvora ali oboje. Celice ali tkiva so lahko ┼żiva ali ne┼żiva. Vsebujejo lahko dodatne snovi, kot so celi─Źni produkti, biomolekule, biomateriali, kemi─Źne snovi, ogrodja ali matrice.

Iz te opredelitve so izvzeti izdelki, ki vsebujejo ali so sestavljeni izklju─Źno iz ne┼żivih ─Źlove┼íkih ali ┼żivalskih celic in/ali tkiv, in ne vsebujejo ┼żivih celic ali tkiv ter katerih glavni┬á na─Źin delovanja ni predvsem farmakolo┼íki, imunolo┼íki ali presnovni.

Celice ali tkiva se ┼ítejejo za ÔÇ×in┼żenirsko obdelaneÔÇť, ─Źe izpolnjujejo vsaj enega od naslednjih pogojev:

  • celice ali tkiva so bila podvr┼żena bistveni manipulaciji, tako da so bile dose┼żene biolo┼íke zna─Źilnosti, fiziolo┼íke funkcije ali strukturne lastnosti, pomembne za predvideno obnovitev, reparacijo ali nadomestitev. Predvsem se kot bistvene manipulacije ne ┼ítejejo manipulacije iz Priloge I k Uredbi (ES) ┼ít. 1394/2007.
  • celice ali tkiva niso namenjena uporabi za enake bistvene funkcije ali funkcije pri prejemniku, kot so bile pri darovalcu.

ÔÇťKombinirano zdravilo za napredno zdravljenjeÔÇť pomeni zdravilo za napredno zdravljenje, ki izpolnjuje naslednje pogoje:

  • kot sestavni del izdelka mora vklju─Źevati enega ali ve─Ź medicinskih pripomo─Źkov v smislu ─Źlena 1(2)(a) Direktive 93/42/EGS ali enega ali ve─Ź aktivnih medicinskih pripomo─Źkih za vsaditev v smislu ─Źlena 1(2)(c) Direktive 90/385/EGS in
  • njegov celi─Źni ali tkivni del mora vsebovati ┼żive celice ali tkiva ali
  • njegov celi─Źni ali tkivni del, ki vsebuje ne┼żive celice ali tkiva, mora imeti na ─Źlove┼íko telo u─Źinek, ki se lahko ┼íteje za primarnega glede na u─Źinek omenjenih pripomo─Źkov.

Regulacija naprednih oblik zdravljenja

Evropska zakonodaja ureja zdravila, ki vklju─Źujejo genske terapije, somatsko celi─Źne terapije in terapije tkivnega in┼żenirstva v skladu z Uredbo (ES) ┼ít. 1394/2007 ter spremembo Direktive 2001/83/ES in Uredbe (ES) ┼ít. 726/2004.

Smernice Evropske agencije za zdravila (EMA)

Pri razvoju  zdravil za napredno zdravljenje je smiselno slediti naslednjim mednarodnim smernicam in smernicam Evropske agencije za zdravila:

ICH Q5D: ICH Q5D Derivation and characterisation of cell substrates used for production of biotechnological/biological products – Scientific guideline | European Medicines Agency (europa.eu)

CPMP/ICH/139/95: Q 5 B Quality of Biotechnological Products: Analysis of the Expression Construct in Cell Lines Used for Production of r-DNA Derived Protein Products (europa.eu)

EMA/CAT/123573/2024: Guideline on quality, non-clinical and clinical requirements for investigational advanced therapy medicinal products in clinical trials – Scientific guideline | European Medicines Agency (europa.eu)

EMEA/CHMP/SWP/28367/07 Rev. 1: Strategies to identify and mitigate risks for first-in-human and early clinical trials with investigational medicinal products – Scientific guideline | European Medicines Agency (europa.eu)

EMA/CAT/GTWP/671639/2008 Rev. 1 Corr. : Quality, non-clinical and clinical aspects of medicinal products containing genetically modified cells – Scientific guideline | European Medicines Agency (europa.eu)

EMEA/CHMP/410869/2006 : Guideline on human cell based medicinal products (europa.eu)

EMA/CHMP/BWP/271475/2006 rev.1: Potency testing of cell-based immunotherapy medicinal products for the treatment of cancer – Scientific guideline | European Medicines Agency (europa.eu)

Vse smernice in drugi dokumenti, ki so trenutno na voljo za ATMP, so dosegljivi na:

https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory-overview/research-development/scientific-guidelines

https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory-overview/advanced-therapy-medicinal-products-overview#guidance-on-atmp-development-9175

Klini─Źna presku┼íanja

Klini─Źna presku┼íanja, ki se izvajajo v Sloveniji in vklju─Źujejo “neodobrena zdravila za napredno zdravljenje” na osnovi genske terapije, somatsko celi─Źne terapije ali terapije tkivnega in┼żenirstva, potrebujejo odobritev klini─Źnega presku┼íanja v skladu z Uredbo (EU) ┼ít. 536/2014. ┬áOdobritev klini─Źnega presku┼íanja vklju─Źuje eti─Źno vrednotenje dokumentacije s strani Komisije za medicinsko etiko in vrednotenje znanstvenih podatkov s strani JAZMP, s poudarkom na varnosti.

Za ve─Ź informacij o postopku in odobritvi klini─Źnega presku┼íanja glejte Klini─Źna presku┼íanja zdravil ÔÇô JAZMP

Sponzorje spodbujamo, da nas pred oddajo vloge za klini─Źno presku┼íanje kontaktirajo na . Organiziramo lahko posvetovalne sestanke pred predlo┼żitvijo vloge ali pripravimo znanstveni nasvet, da pojasnimo regulativne zahteve in podatke, ki jih je potrebno predlo┼żiti.

Bolni┼íni─Źne izjeme ali nerutinska priprava zdravil za napredno zdravljenje

Uredba (ES) ┼ít. 1394/2007 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 13. novembra 2007 je spremenila ─Źlen 3 Direktive 2001/83/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 6. novembra 2001 tako, da je dodala to─Źko 7, da se iz podro─Źja uporabe navedene direktive izklju─Źijo zdravila za napredno zdravljenje, ki so pripravljena nerutinsko, v skladu s posebnimi standardi kakovosti in se uporabljajo v bolni┼ínici v isti dr┼żavi ─Źlanici ob izklju─Źni poklicni odgovornosti zdravnika v skladu s posameznim receptom za posami─Źno zdravilo za posameznega bolnika.

Za taka zdravila je potrebno dovoljenje pristojnih organov dr┼żave ─Źlanice, ki morajo zagotoviti, da so nacionalne zahteve glede sledljivosti in farmakovigilance kot tudi posebni standardi kakovosti enaki tistim, ki veljajo na ravni Skupnosti za zdravila za napredno zdravljenje, za katera se zahteva odobritev v skladu z Uredbo (ES) ┼ít. 726/2004 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 31. marca 2004 o┬á postopkih Skupnosti za pridobitev dovoljenja za promet in nadzor zdravil za humano in veterinarsko uporabo ter o ustanovitvi Evropske agencije za zdravila.

Podro─Źje nerutinsko pripravljenih zdravil za napredno zdravljenje ureja v Republiki Sloveniji Zakon o zdravilih (Uradni list RS,.17/14 and 66/19┬á) v 5. poglavju, od 71. do 86. ─Źlena.

Scroll to Top