POLNI NAZIV PROJEKTA

Razvoj funkcij zgodnjega opozarjanja in smernic na podro─Źju oblikovanja cen prek baze podatkov EURIPID (angl. Development of early warning features and guidance in the area of pricing through the EURIPID database)

KRATEK POVZETEK

Sedem nacionalnih organov se povezuje z namenom, da preko baze podatkov EURIPID pripravi smernice na podro─Źju oblikovanja cen in razvije funkcije zgodnjega opozarjanja, ki temeljijo na primerih s podro─Źja konkurence. EURIPID zagotavlja informacije o zdravilih in njihovih cenah v standardizirani obliki, ki se nenehoma posodablja. Od maja 2022 so dostopne informacije za 29 dr┼żav.
Obstoje─Źa baza podatkov EURIPID bo nadgrajena s funkcionalnostmi, ki bodo omogo─Źale zgodnje opozarjanje pristojnih nacionalnih organov za dolo─Źanje cen in povrnitev stro┼íkov za zdravila v primeru previsokih cen zdravil. Spletna stran EURIPID bo po novem omogo─Źala pregled nad dolo─Źenimi poslovnimi praksami farmacevtskih podjetij in izdelavo kratkih analiz. Analiti─Źne aktivnosti bodo vsebovale spremljanje strate┼íkega zaporedja vi┼íanja cen ali nevarnosti za izlo─Źitev zdravil iz liste.
Z organizacijo oziroma udele┼żbo na ┼ítevilnih spletnih seminarjih oziroma delavnicah se bo sodelovanje med organi, pristojnimi za re┼íevanje izzivov kot posledic dolo─Źenih komercialnih praks, okrepilo, poleg tega pa se bo lahko nadaljeval dialog z dele┼żniki farmacevtskega sektorja na temo cen zdravil v okviru ustanovljenega t.i. ┬╗Stakeholder Dialogue┬ź formata.

TRAJANJE PROJEKTA

1. 3. 2023 ÔÇô 31. 8. 2025

VREDNOST PROJEKTA

375.000 EUR
Sofinanciranje EK 300.000 EUR (80 %)  

PARTNERJI

V projektu sodeluje 7 dr┼żav ─Źlanic.

Koordinator projekta: NEAK (Mad┼żarska)

Partnerji: INFARMED (Portugalska), RIZIV (Belgija), JAZMP (Slovenija), G├ľG (Avstrija), NCPRMP (Bolgarija), AOTMiT (Poljska).

VLOGA JAZMP 

Kot ─Źlanica mre┼że EURIPID se JAZMP vklju─Źuje v projektno sodelovanje za razvoj funkcij zgodnjega opozarjanja in smernic na podro─Źju oblikovanja cen prek baze podatkov EURIPID.

https://euripid.eu

Financirano s strani Evropske unije. Izra┼żena stali┼í─Źa in mnenja so zgolj stali┼í─Źa in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odra┼żajo stali┼í─Źa in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Scroll to Top