Izjava za javnost glede dostopnosti antibiotikov v obliki peroralnih suspenzij

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomo─Źke republike Slovenije (JAZMP) redno spremlja prisotnost zdravil na slovenskem trgu, skladno s pristojnostmi in nalogami, ki ji jih nalaga 24. ─Źlen Zakona o zdravilih (ZZdr-2; Uradni list RS, ┼ít. 17/14 in 66/19).

Pojavi za─Źasnih motenj v preskrbi s posameznimi zdravili so nekaj povsem obi─Źajnega tako v Sloveniji kot tudi drugod po EU in svetu. Vzroki za njihov nastanek so v splo┼ínem zelo razli─Źni in so lahko povezani z u─Źinkovino (ali ima proizvajalec kon─Źnega zdravila na svoji zalogi zadostno koli─Źino u─Źinkovine in ali je ta koli─Źina ustrezne kakovosti), proizvodnimi omejitvami (ali lahko proizvajalec z obstoje─Źimi proizvodnimi linijami zagotovi zadostne koli─Źine zdravila in ali je kon─Źni izdelek zahtevane kakovosti), z distribucijo kon─Źnega izdelka (ali lahko proizvajalec zdravilo dostavi po celem svetu oz. kamor je potrebno v dovolj kratkem ─Źasu) in v slovenskem primeru dodatno ┼íe z velikostjo trga (le najbolj prodajana zdravila se v Sloveniji prodajajo v tako velikih koli─Źinah, da je za Slovenijo narejena celotna proizvodna serija, pri vseh ostalih si serijo delimo z drugimi dr┼żavami, kar pove─Źa potrebo po usklajevanju proizvodnih naro─Źil). V zadnjih dveh letih smo zaradi pandemije COVID spoznali ┼íe nekaj novih razlogov, ki so povezani prav s tem: izpadi proizvodnje ┬╗ne-COVID┬ź zdravil zaradi prioritiziranja proizvodnje zdravil in cepiv proti COVIDu, ve─Źtedenska zaprtja najpomembnej┼íih pristani┼í─Ź in proizvodnih mest zdravilnih u─Źinkovin izven EU, tako reko─Ź ─Źez no─Ź spremenjene potrebe po posameznih zdravilih oz. skupinah zdravil, kot je primer ob sedanjem pove─Źanem sezonskem valu prehladnih obolenj in virusnih ter bakterijskih oku┼żbÔÇŽ

V veliki ve─Źini primerov je mo─Ź v dogovoru med zdravnikom in bolnikom najti neposredno zamenjavo – v idealnem primeru v obliki zdravila drugega proizvajalca, ki vsebuje enako u─Źinkovino v enaki farmacevtski obliki in jakosti, ─Źe le to ni na volje se posku┼ía z zdravilom v sorodni farmacevtski obliki ali zdravilom, ki vsebuje u─Źinkovino enakega ali vsaj zelo podobnega delovanja, in le v najredkej┼íih primerih je potrebno povsem prilagoditi na─Źin zdravljenja.

Trenutno se na celotnem ozemlju EU sre─Źujemo s pomanjkanjem nekaterih vrst antibiotikov, najbolj pere─Źe je pomanjkanje zdravil, ki vsebujejo amoksicilin. V Sloveniji je najbolj pere─Źe pomanjkanje zdravil z amoksicilinom v farmacevtskih oblikah, ki so namenjene otrokom ÔÇô peroralnih suspenzijah oz. sirupih. V sodelovanju z imetnikoma dovoljenj za promet i┼í─Źemo mo┼żnosti za ─Źim prej┼ínjo ponovno dostopnost zdravil, trenutno ka┼że, da bo prvo ponovno zdravilo v drugi polovici prihodnjega tedna. V vmesnem ─Źasu si je pri otrocih, ki potrebujejo zdravljenje z amoksicilinom, mogo─Źe pomagati z zdravili, ki so na voljo v obliki disperzibilnih tablet. Tovrstno zdravljenje je odobreno za otroke, starej┼íe od 6 mesecev. Pri najmlaj┼íih in pri bolnikih, ki bi raje kot farmacevtsko obliko zamenjali u─Źinkovino, je mogo─Źe uvesti zdravljenje z drugimi antibiotiki, ki so na voljo v obliki peroralnih suspenzij, kot so npr. azitromicin, cefaklor, cefprozil, cefiksim, cefuroksim, fenoksimetilpenicilin, miokamicin. Prepri─Źani, da bodo bolniki oz. njihovi star┼íi v dogovoru z zdravniki na┼íli ustrezno zdravljenje v okviru predstavljenih mo┼żnosti.

JAZMP in tudi Evropska agencija za zdravila v navezi s proizvajalci antibioti─Źnih zdravil i┼í─Źe mo┼żnosti, kako zagotoviti potrebne koli─Źine antibiotikov v ─Źim kraj┼íem mo┼żnem ─Źasu in tudi kako zagotoviti, da do tovrstnih pomanjkanj v prihodnje ne bi ve─Ź prihajalo.

Scroll to Top