Preskrba s krvjo

Preskrba s krvjo je del transfuzijske dejavnosti, ki vklju─Źuje na─Źrtovanje, zbiranje, predelavo, testiranje, shranjevanje, razdeljevanje, zdravljenje in enakomerno ter zadostno preskrbo prebivalstva s krvjo in krvnimi pripravki ter promet z njimi. 

Dejavnost zbiranja in testiranja krvi in komponent krvi, ne glede na predviden namen uporabe, njihovo pripravo, shranjevanje in razdeljevanje, kadar so namenjene za transfuzijo, je javna slu┼żba, ki jo izvajajo transfuzijski zavod in transfuzijski centri s priklju─Źenimi transfuzijskimi oddelki v obmo─Źnih bolni┼ínicah, ki jih imenuje JAZMP in jim izda dovoljenje. 

Dejavnost preskrbe s krvjo ureja Zakon o preskrbi s krvjo (Uradni list RS, ┼ít. 104/06), ki dolo─Źa standarde kakovosti in varnosti pri preskrbi prebivalstva s krvjo in krvnimi pripravki in ureja tudi transfuzijsko testiranje bolnikov oziroma bolnic in dobro klini─Źno prakso pri zdravljenju s krvjo in zdravili iz krvi, kot tudi pogoje za organiziranje, zbiranje in testiranje krvi ter komponent krvi za izklju─Źno uporabo pri avtologni transfuziji.

Dolo─Źbe Zakona o preskrbi s krvjo se ne uporabljajo za krvotvorne mati─Źne celice, ki jih regulira Zakon o kakovosti in varnosti ─Źlove┼íkih tkiv in celic, namenjenih za zdravljenje  (Uradni list RS, ┼ít. 61/07 in 56/15 – ZPPD─îT).

Anketa: SoHO Management in EU Hospitals: Shaping the Future

JAZMP  posreduje informacijo in pro┼ínjo za sodelovanje v anketi na temo snovi ─Źlove┼íkega izvora ( SoHO),  v povezavi z novo uredbo  o snoveh ─Źlove┼íkega izvora ( Uredba o standardih kakovosti in varnosti za snovi ─Źlove┼íkega izvora, namenjene za uporabo na ljudeh), ki  se bo za─Źela uporabljati  v letu 2027.

Evropski parlament je 24.4.2024  sprejel novo Uredbo o standardih kakovosti in varnosti za snovi ─Źlove┼íkega izvora, namenjene za uporabo na ljudeh. Svet bo zdaj uradno sprejel novo uredbo, ki bo nato objavljena v Uradnem listu EU. Uporabljal se bo od sredine leta 2027, 3 leta po objavi in ÔÇőÔÇőza─Źetku veljavnosti, z dodatnim letom za nekatere dolo─Źbe.

Ve─Ź informacij  je dostopnih na povezavi  https://health.ec.europa.eu/blood-tissues-cells-and-organs/overview/new-eu-rules-substances-human-origin_en.

Anketa  bo dostopna do 21.6.2024.

Prilagamo originalno sporo─Źilo v angle┼í─Źini s povezavami in navodili.

The European Commission (DG SANTE) has signed a contract with NTT Data (HADEA/2022/OP/0024) to manage the SoHO Guidance and Recommendations project (ReaderSHip project).

As part of these activities, NTT team has finalised a survey targeted at professionals using SoHO in hospital settings at both management and operational/clinical levels.

The results from this survey will support the definition of recommendations and guidance to facilitate the hospitalÔÇÖs compliance with the new Regulation on standards of quality and safety for substances of human origin intended for human application, which was proposed in 2022 and will come into force by 2027.

This survey has now been distributed to tissue and blood establishments EU-wide, through the European professional societies, and through the contacts in the European compendium of tissue establishments (coding platform).  You therefore also might want to disseminate the survey further to hospitals, blood and tissue establishments within your country.

The link to the survey can be found on https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/ReaderSHip along with the corresponding QR code (below). The survey will be open for submissions until the 21st June 2024. We greatly appreciate your support in disseminating the survey among your network of professionals. 

Scroll to Top