Skupna izjava ECDC ter EMA o po┼żivitvenem cepljenju z Omikronu prilagojenimi dvovalentnimi cepivi proti COVID-19

Na podlagi pozitivnega mnenja EMA sta bili 1. septembra 2022 odobreni prilagojeni dvovalentni cepivi Comirnaty Original/Omicron BA.1 in Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1, ki poleg izvirnega seva SARS-CoV-2 ciljata tudi na podrazli─Źico Omicron BA.1.

Evropska agencija za zdravila (EMA) ter Evropski center za prepre─Źevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) v skupni izjavi, v podporo na─Źrtovanju cepljenja proti COVID-19, podajata stali┼í─Źe o uporabi novo odobrenih prilagojenih cepiv. Izjava temelji na oceni trenutnih epidemiolo┼íkih trendov in razpolo┼żljivih znanstvenih dokazih. Nacionalna priporo─Źila o uporabi cepiv proti COVID-19 bodo, ob upo┼ítevanju epidemiolo┼íkih razmer dr┼żavah, pripravile nacionalne svetovalne skupine za imunizacijo (NITAG).

Skupine prebivalstva, ki se jim priporo─Źajo po┼żivitveni odmerki

─îeprav dovoljenje za promet dovoljuje uporabo prilagojenih cepiv od 12. leta starosti dalje, pa EMA in ECDC priporo─Źata, da morajo pri po┼żivitvenih odmerkih s prilagojenimi cepivi imeti prednost posamezniki, pri katerih obstaja tveganje za huj┼íi potek bolezni, npr. osebe starej┼íe od 60 let, posamezniki z oslabljenim imunskim sistemom in tisti z dolo─Źenimi zdravstvenimi te┼żavami ter nose─Źnice.

Prednostno je potrebno obravnavati tudi stanovalce in osebje v ustanovah za dolgotrajno oskrbo.

EMA ter ECDC priporo─Źata tudi razmislek o dodatnih po┼żivitvenih odmerkih prilagojenih cepiv pri zdravstvenih delavcih, pri katerih je od zadnjega po┼żivitvenega odmerka minilo dlje ─Źasa. Namen cepljenja zdravstvenih delavcev bi bil, glede na njihovo pove─Źano izpostavljenost, ┬ázagotoviti dolo─Źeno stopnjo za┼í─Źite pred novo oku┼żbo ter tako pove─Źati sposobnost zdravstvenih sistemov za delovanje v primeru novega vala SARS-CoV-2.

Uporaba prilagojenih cepiv za po┼żivitvene odmerke

Ker so prilagojena cepiva trenutno odobrena samo za uporabo kot po┼żivitveni odmerki pri posameznikih, ki so zaklju─Źili vsaj osnovno cepljenje, bi morala njihova uporaba zaenkrat ostati omejena na po┼żivitveno uporabo.

Pravo─Źasno cepljenje je pomembnej┼íe od vrste cepiva, ki se uporabi. Monovalentna cepiva, ┼íe vedno zagotavljajo za┼í─Źito pred huj┼íim potekom bolezni, zato jih je potrebno uporabljati za u─Źinkovito pripravo in indukcijo zadostne za─Źetne za┼í─Źite pri naivnih posameznikih ter v primeru, da prilagojena cepiva ┼íe niso na voljo.

Interval med odmerki

Trenutno je odobreno dajanje dodatnih obnovitvenih odmerkov v presledku najmanj 3 mesece po prej┼ínjem odmerku, ─Źe je to potrebno.

Na podlagi dokazov o mo─Źnej┼íem imunskem odzivu pri po┼żivitvenih odmerkih s prilagojenimi cepivi, EMA in ECDC priporo─Źata razmislek o presledkih med po┼żivitvenimi odmerki, ki so dalj┼íi od 4 mesecev. Vendar je pri tem potrebno pretehtati mo┼żnost zmanj┼íane za┼í─Źite in lokalno epidemiolo┼íko situacijo.

Priporo─Źa se uskladitev po┼żivitvenega cepljenja z za─Źetkom visokega kro┼żenja virusa, ki se kot ve─Źina respiratornih virusov pri─Źakuje na za─Źetku ali v hladni sezoni. Prednost pri po┼żivitvenih odmerkih morajo imeti posamezniki iz ranljivih skupin, ki so bili nazadnje cepljeni pred ve─Ź kot 6 meseci.

─îeprav ┼íe ni znano, kako se bo virus razvijal, je mogo─Źe pri─Źakovati, da bo dolgoro─Źno morda potrebno vsakoletno po┼żivitveno cepljenje na za─Źetku prehladne sezone, podobno kot pri gripi. Zato se priporo─Źa tudi razmislek o kombiniranju cepljenja proti COVID-19 in gripi.

Cepljenje posameznikov, ki so nedavno preboleli oku┼żbo s SARS-CoV-2

┼átudije ka┼żejo, da imajo posamezniki s hibridno pridobljeno imunostjo dodatno stopnjo za┼í─Źite pred COVID-19.

Dosedanji dokazi ka┼żejo, da za┼í─Źita pred oku┼żbo ali huj┼íim potekom bolezni, ki jo daje hibridna imunost, slabi po─Źasneje kot za┼í─Źita, ki jo povzro─Źita samo cepivo ali oku┼żba, ─Źeprav sta mo─Ź in trajanje za┼í─Źite lahko odvisna od ve─Ź dejavnikov kot so vrsta cepiva, ─Źas od cepljenja ali oku┼żbe, vklju─Źno s tem, katera razli─Źica SARS-CoV-2 je povzro─Źila oku┼żbo, in dejavnikov, specifi─Źnih za gostitelja.

Posameznikom, z osnovnim cepljenjem proti COVID-19, ki so se nedavno oku┼żili s SARS-CoV-2, se priporo─Źa, da ┬áz obnovitvenim cepljenjem po─Źakajo vsaj 3 mesece oziroma, ─Źe je to mogo─Źe, celo ve─Ź kot 4 mesece po oku┼żbi.

Dodatne mo┼żnosti cepiva

Pri─Źakuje se, da bo trenutna odobritev dvovalentnih prilagojenih cepiv omogo─Źila hitrej┼ío odobritev cepiv, ki ciljajo bodisi Omicron BA.4/5 in izvirne seve ali zaskrbljujo─Źo razli─Źico Beta. Zato je mogo─Źe, da bo ┼íe letos na voljo ve─Źje ┼ítevilo raznolikih cepiv.

Zaradi negotovosti, katere razli─Źice bodo kro┼żile v jesenskem in zimskem obdobju, ni mogo─Źe predvideti, ali bi se lahko pojavile pomembne razlike v za┼í─Źiti med cepivi. Na splo┼íno se pri─Źakuje, da bodo odobrena ter prihajajo─Źa prilagojena cepiva, okrepila za┼í─Źito proti skrb vzbujajo─Źim razli─Źicam, predvsem omikronu in sorodnim razli─Źicam.

Ve─Ź informacij o skupni izjavi je na voljo na spletni strani EMA ter spletni strani ECDC.

Scroll to Top