JAZMP prejema številna obvestila o ponarejenem zdravilu Botox

JAZMP je v zadnjem ─Źasu prejela ve─Ź obvestil o ponarejenem zdravilu Botox (botulinski toksin tipa A) v obliki pra┼íka za pripravo raztopine za injiciranje. Izdelke, ki so bili kupljeni preko spleta in poslani iz Kitajske ali Tur─Źije fizi─Źnim osebam in lastnikom kozmeti─Źnih salonov, so odkrili v ve─Ź dr┼żavah EU. Velikokrat se pojavljajo z isto ┼ítevilko serije (C3709C3), ponekod v jakosti 150 enot, ki po informacijah imetnika dovoljenja za promet ne obstaja, saj je zdravilo registrirano v jakostih 50, 100 in 200 enot botulinskega toksina tipa A.

O odkritem ponaredku so bili obve┼í─Źeni ┼ítevilni pristojni organi in organi pregona v EU, ki so stopili v stik s proizvajalcem Abbvie (Allergan). Proizvajalec je izjavil, da jim je primer ponaredka poznan in da ga preiskujejo.

Raztopina za injiciranje, pripravljena iz ponarejenega zdravila Botox, je lahko v najbolj┼íem primeru popolnoma neu─Źinkovita, lahko povzro─Źi paralizo obraza, v najslab┼íem primeru pa celo zastrupitev z botulinskim toksinom. Drugi pogosti ne┼żeleni u─Źinki ponarejenega botoksa lahko vklju─Źujejo pojav grudic in modric v bli┼żini mesta injiciranja, pove┼íenost obraza in oku┼żbe.

JAZMP zato opozarja prebivalce Republike Slovenije, da je nakup zdravil na nezakonitih in nepreverjenih spletnih straneh skrajno tvegan, saj so tak┼ína zdravila lahko la┼żna in namerno predstavljena kot prava, odobrena zdravila, za katera so bili v postopku pridobitve dovoljenja za promet preverjeni njihova kakovost, varnost in u─Źinkovitost.

Scroll to Top