JAZMP prejema številna obvestila o ponarejenem zdravilu Botox

JAZMP je v zadnjem času prejela več obvestil o ponarejenem zdravilu Botox (botulinski toksin tipa A) v obliki praška za pripravo raztopine za injiciranje. Izdelke, ki so bili kupljeni preko spleta in poslani iz Kitajske ali Turčije fizičnim osebam in lastnikom kozmetičnih salonov, so odkrili v več državah EU. Velikokrat se pojavljajo z isto številko serije (C3709C3), ponekod v jakosti 150 enot, ki po informacijah imetnika dovoljenja za promet ne obstaja, saj je zdravilo registrirano v jakostih 50, 100 in 200 enot botulinskega toksina tipa A.

O odkritem ponaredku so bili obveščeni številni pristojni organi in organi pregona v EU, ki so stopili v stik s proizvajalcem Abbvie (Allergan). Proizvajalec je izjavil, da jim je primer ponaredka poznan in da ga preiskujejo.

Raztopina za injiciranje, pripravljena iz ponarejenega zdravila Botox, je lahko v najboljšem primeru popolnoma neučinkovita, lahko povzroči paralizo obraza, v najslabšem primeru pa celo zastrupitev z botulinskim toksinom. Drugi pogosti neželeni učinki ponarejenega botoksa lahko vključujejo pojav grudic in modric v bližini mesta injiciranja, povešenost obraza in okužbe.

JAZMP zato opozarja prebivalce Republike Slovenije, da je nakup zdravil na nezakonitih in nepreverjenih spletnih straneh skrajno tvegan, saj so takšna zdravila lahko lažna in namerno predstavljena kot prava, odobrena zdravila, za katera so bili v postopku pridobitve dovoljenja za promet preverjeni njihova kakovost, varnost in učinkovitost.

Scroll to Top