mednarodna medijska kampanja za ozaveščanje o pomenu poročanja o neželenih učinkih po cepljenju »#MedSafetyWeek«

Obveščamo, da v tem tednu, od. 1. do 7. 11., poteka mednarodna medijska kampanja za ozaveščanje o pomenu poročanja o neželenih učinkih po cepljenju »#MedSafetyWeek«, v kateri sodeluje tudi JAZMP.

Letošnja kampanja je osredotočena na cepiva. Namen kampanje je spodbuditi poročanje s strani zdravstvenih delavcev, osebja v programih za cepljenje kot tudi cepljenih oseb (njihovih skrbnikov, družin) o domnevnih neželenih učinkih po cepljenju proti covidu-19.

Cepiva so najboljši način za zaščito posameznikov pred nalezljivimi boleznimi in so rešila že milijone življenj. Tako kot pri vseh zdravilih, se tudi pri cepivih lahko pojavijo neželeni učinki. Poročanje o sumu na neželene učinke (t. i. domnevne neželene učinke) cepiv pomaga pri odkrivanju prej nepoznanih neželenih učinkov in pridobivanju več informacij o že znanih neželenih učinkih.

Vsako poročilo šteje, zato vse spodbujamo, da poročate, in ne čakate, da vaša opažanja poroča nekdo drug. Še posebej želimo spodbuditi zdravstvene delavce, ki cepijo, da se s cepljeno osebo pogovorijo o možnih neželenih učinkih in da so pozorni na nove ali redke neželene učinke po cepljenju.

Tudi letos so pripravljene kratke animacije, ki opozarjajo na možnost pojava neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19 in pomen poročanja. S sodelovanjem in izmenjavo informacij skrbimo, da se s pridobivanjem novih podatkov informacije o cepivih redno posodabljajo in da se cepiva vedno uporabljajo varno in skladno s priporočili. Več…

Številka: 1382-34/2021

Scroll to Top