Pregled posodobitev informacij o varnosti cepiv proti covidu-19

Varnost cepiv proti covidu-19 je skrbno spremljana in javnost je redno obveščena o novih informacijah. V nadaljevanju je združen pregled informacij o varnosti cepiv proti covidu-19 na mesečni ravni, ki izhaja iz ocene podatkov o varnosti, pridobljenih po pridobitvi dovoljenja za promet, ki jo izvaja odbor PRAC. Pri ocenjevanju so upoštevani vsi novi podatki o varnosti po cepljenju po vsem svetu, vključno z mesečnimi poročili o varnosti, ki jih predložijo imetniki dovoljenj za promet ter poročili iz sistemov poročanja o domnevnih neželenih učinkih cepiv. Navedena so tudi kakršnakoli vprašanja, ki jih je treba še nadalje raziskati.

COMIRNATY
Posodobitev podatkov o varnosti z dne 8. 9. 2021:
Glavni zaključki zadnje ocene PRAC: Trenutno ni predvidenih posodobitev informacij o cepivu.
Od pridobitve dovoljenja za promet 21. decembra 2020 do 2. septembra 2021 je bilo v EU uporabljenih več kot 392 milijonov odmerkov cepiva (podatki ECDC).

Miokarditis in perikarditis
V tem trenutku ni novih posodobitev informacij o cepivu. Miokarditis in perikarditis sta bila po oceni PRAC v juliju 2021 v informacije o cepivu dodana kot neželena učinka vključno z opozorilom za večjo ozaveščenost med zdravstvenimi delavci in cepljenimi. PRAC je skrbno spremljal varnostno vprašanje in septembra zaključil, da ni bilo novih podatkov, ki bi zahtevali spremembo že objavljenih priporočil glede drugega odmerka za cepljenje oseb, ki so po prvem odmerku doživele miokarditis ali perikarditis ali druga stanja povezana s tema neželenima učinkoma.

Opomnik: Za lažje okrevanje in preprečitev zapletov je treba takoj poiskati zdravniško pomoč, če se po cepljenju pojavijo oteženo dihanje (zasoplost), močno razbijanje srca, ki je lahko tudi neenakomerno, ali akutna in vztrajajoča bolečina v prsih, saj so to lahko znaki miokarditisa in perikarditisa.

Večorganski vnetni sindrom (MIS)
PRAC ocenjuje ali obstaja tveganje za večorganski vnetni sindrom (multisystem inflammatory syndrome, MIS) po cepljenju s cepivi proti covidu-19. Primer se je zgodil pri 17-letnem fantu na Danskem, ki pa je popolnoma okreval. Nekaj primerov MIS je bilo poročano tudi po cepljenju odraslih v EU in izven EU z drugimi cepivi proti covidu-19. Poročani primeri zadevajo neželene dogodke, opažene po cepljenju, vendar ni nujno, da so povezani s samimi cepivi.

MIS je resno vnetno stanje, ki prizadene številne dele telesa, simptomi pa lahko vključujejo utrujenost, dolgotrajno močno zvišano telesno temperaturo, drisko, bruhanje, bolečine v želodcu, glavobol, bolečine v prsih in težave z dihanjem. O MIS so poročali tudi po prebolelem covidu-19. Do 19. avgusta so v EudraVigilance poročali o enem primeru MIS pri otrocih po cepljenju s cepivom Comirnaty (primer z Danske).

Za več informacij glejte Poudarke s seje PRAC v mesecu septembru.

Več informacij o poročilu z dne 8.9.2021 je objavljenih na spletni strani EMA.
Več informacij o cepivu: Poročilo EPAR za cepivo Comirnaty

VAXZEVRIA (COVID-19 Vaccine AstraZeneca)
Posodobitev podatkov o varnosti z dne 8. 9. 2021:

Glavni zaključki zadnje ocene PRAC: Informacije o cepivu bodo dopolnjene z Guillain-Barréjevim sindromom (GBS) kot novim neželenim učinkom, vključeni pa so že naslednji novi neželeni učinki: bolečine v nogah in rokah ali želodcu in gripi podobni simptomi.
Od pridobitve dovoljenja za promet 29. januarja 2021, do 2. septembra 2021 je bilo v EU uporabljenih več kot 68,4 milijonov odmerkov cepiva (podatki ECDC).

Guillain-Barréjev sindrom
Opozorilo glede Guillain-Barréjevega sindroma je že bilo vključeno v informacije o cepivu. Za več informacij glejte Poudarke s seje PRAC v mesecu juliju.

PRAC je skrbno spremljal varnostno vprašanje in septembra ocenil nove podatke, ki jih je zahteval od imetnika dovoljenja za promet ter rezultate pregleda znanstvene literature. Do 31. julija 2021 je bilo z vsega sveta poročanih 833 primerov GBS po cepljenju z Vaxzevrio, do 25. julija pa je bilo porabljenih približno 592 milijonov odmerkov cepiva. Poročani primeri zadevajo domnevne neželene učinke, to je opažene zdravstvene dogodke po cepljenju, vendar ni nujno, da so povezani s samim cepivom.

Na podlagi ocene teh podatkov in ob upoštevanju mnenja strokovnjakov za nevrologijo je PRAC zaključil, da se vzročna povezanost med cepivom Vaxzevria in GBS šteje vsaj za razumno možnost, zato je treba v podatke o zdravilu dodati GBS kot neželeni učinek. Ocenjena pogostnost je “zelo redko” (pojavi se lahko pri eni na 10 000 oseb), kar je najnižja kategorija pogostnosti med kategorijami pogostnosti v informacijah o zdravilih v EU.

PRAC je tudi priporočil, da se v opozorila v navodilu za uporabo cepiva doda naslednji nasvet:
Pred cepljenjem z Vaxzevrio se posvetujte z zdravstvenim delavcem, če ste po prvem odmerku imeli GBS.

Opomnik: Takoj poiščite zdravniško pomoč, če se pojavi šibkost ali paraliza okončin, ki lahko napreduje na prsni koš in obraz.

Sindrom kapilarnega prepuščanja
Ni novih posodobitev informacij o cepivu. Junija 2021 je bil sindrom kapilarnega prepuščanja opredeljen kot neželeni učinek cepiva in vključen v informacije o cepivu.
Sindrom kapilarnega prepuščanja je zelo redko vendar resno stanje, za katerega je značilno uhajanje tekočine iz majhnih krvnih žil (kapilar) in je lahko tudi usodno.

Septembra 2021 je PRAC nadalje ocenil hipoteze o možnih mehanizmih razvoja sindroma po cepljenju. Po pregledu vseh podatkov vključno s pregledom znanstvene literature je odbor ocenil, da ni možno opredeliti dokončnega mehanizma. Medtem, ko je ta postopek ocenjevanja zaključen, bo PRAC nadalje spremljal in ocenil vse nove podatke v okviru rednih pandemskih mesečnih poročil o varnosti in poročil PSUR (redna posodobljena poročila o varnosti, ki jih imetnik dovoljenja za promet predloži v opredeljenih časovnih okvirih).

Opomnik: Osebe s predhodno diagnozo sindroma kapilarnega prepuščanja, ne smejo biti cepljene z Vaxzevrio (kontraindikacija). Če se v dneh po cepljenju pojavijo hitro otekanje rok in nog, nenadno povečanje telesne mase in občutek omedlevice (zaradi nizkega krvnega tlaka) je treba takoj poiskati zdravniško pomoč.

Sindrom tromboze s trombocitopenijo (TTS)
Maja 2021 so bile informacije o cepivu Vaxzevria posodobljene glede sindroma tromboze s trombocitopenijo. Podatke o TTS se skrbno spremlja, da bi lahko natančneje opredelili dejavnike tveganja. Septembra 2021 je PRAC zaključil posodobitev informacij o cepivu tako, da je črtana informacija, da so o primerih TTS poročali večinoma pri ženskah mlajših od 60 let, saj se je izkazalo, da so razlike v starosti in spolu manjše kot je bilo sprva opaženo. Ta zaključek temelji na najnovejših analizah spontano poročanih primerov TTS, pri katerih je bilo 43% primerov pri moških ter 37% pri osebah starejših od 60 let. Tudi podatki v znanstveni literaturi ne kažejo velike razlike v primerih TTS glede na spol.

Do 31. julija 2021 je bilo po vsem svetu poročanih 1503 primerov TTS po cepljenju z Vaxzevrio, do 25. julija pa je bilo porabljenih približno 592 milijonov odmerkov cepiva. Poročani primeri zadevajo domnevne neželene učinke, to je opažene zdravstvene dogodke po cepljenju, vendar ni nujno, da so povezani s samim cepivom.

Podrobno spremljanje in opredelitev tveganja za TTS se bosta nadaljevala v okviru rednih pandemskih mesečnih poročil o varnosti in poročil PSUR (redna posodobljena poročila o varnosti, ki jih imetnik dovoljenja za promet predloži v opredeljenih časovnih okvirih).

Tromboza možganskih venskih sinusov (CVST) brez trombocitopenije
PRAC v okviru rednega pregleda podatkov analizira tudi poročila o primerih tromboze možganskih venskih sinusov (redka oblika možganske kapi, pri kateri se v venskih sinusih možganov tvori krvni strdek) brez trombocitopenije. PRAC je od imetnika dovoljenja za promet zahteval predložitev dodatnih podatkov v naslednjem rednem pandemskem poročilu o varnosti.

Večorganski vnetni sindrom (MIS)
PRAC ocenjuje ali obstaja tveganje za večorganski vnetni sindrom (multisystem inflammatory syndrome, MIS) po cepljenju s cepivi proti covidu-19, po prejetem poročilu za cepivo Comirnaty na Danskem. V EU in izven EU je bilo poročanih nekaj primerov MIS po cepljenju odraslih s cepivom Comirnaty in z drugimi cepivi proti covidu-19. Poročani primeri zadevajo neželene dogodke, opažene po cepljenju, vendar ni nujno, da so povezani s samimi cepivi.
Za več informacij glejte Poudarke s seje PRAC v mesecu septembru.

Motnje menstrualnega ciklusa
PRAC je ocenil poročila o motnjah menstrualnega cikla ter pregledal znanstveno literaturo, vključno z ne-kliničnimi študijami. Do 31. julija 2021 je bilo s celega sveta poročanih 12 410 primerov, od katerih je bilo 663 (5,3%) primerov medicinsko potrjenih kot motnja menstrualnega cikla (511 pri predmenopavznih in 89 primerov pri postmenopavznih ženskah; 242 medicinsko potrjenih primerov je bilo ocenjenih kot resnih).
Ocena, v kateri so sodelovali tudi strokovnjaki na področju ginekologije, je vključevala analizo vrste simptomov, čas do njihovega nastopa, trajanje in izid ter morebitna sočasna zdravljenja ter anamnezo. Skupnega vzorca ni bilo mogoče ugotoviti. Prav tako ni bilo možno ugotoviti nobenega možnega mehanizma delovanja cepiva, ki povzroča simptome menstrualnega cikla.

PRAC je obravnaval tudi oceno agencije za zdravila Združenega kraljestva (MHRA) z dne 26. Avgusta 2021, v kateri je bilo ugotovljeno, da je število primerov nizko glede na število cepljenih žensk in pogostnost teh motenj v splošni populaciji, da so bili simptomi prehodni in, da podatki podpirajo vzročno povezanost med cepivi proti covidu-19, ki so na voljo pri njih, vključno z Vaxzevrio, in spremembami menstrualnega ciklusa.

Na podlagi ocene vseh razpoložljivih podatkov je PRAC zaključil, da ni dokaza o vzročni povezanosti med poročanimi primeri in cepivom Vaxzevria. Motnje menstrualne ciklusa so zelo pogoste pri splošni populaciji in se lahko pojavijo brez drugega zdravstvenega razloga. Vzroki so različni in lahko vključujejo stres in utrujenost do stanj, kot so fibroidi in endometrioza.
Ženske, ki se jim pojavi nepričakovana krvavitev (npr. v postmenopavzi) ali so zaskrbljene zaradi dolgotrajnih ali hudih menstrualnih motenj bodo morda želele poiskati zdravniško pomoč.

Drugi dogodki
Bolečine in gripi podobni simptomi

V okviru sprotnega pregleda podatkov iz kliničnih preskušanj so bili v informacije o cepivu dodani novi neželeni učinki: bolečine v nogah ali rokah, bolečine v trebuhu (želodcu) in gripi podobni simptomi (kot so zvišana telesna temperatura, vneto grlo, izcedek iz nosu, kašelj in mrzlica). Pogostnost bolečin v okončinah in gripi podobnih simptomov je opredeljena kot “pogosto” (pojavi se lahko pri eni na 10 oseb), za bolečine v trebuhu pa “občasno” (pojavlja se pri manj kot eni na 100 oseb).

Več informacij o poročilu z dne 8.9.2021 je objavljenih na spletni strani EMA.
Več informacij o cepivu: Poročilo EPAR za cepivo Vaxzevria

COVID-19 Vaccine Janssen
Posodobitev podatkov o varnosti z dne 8.9. 2021:
Glavni zaključki zadnje ocene PRAC:
PRAC je zaključil oceno za posodobitev informacij o cepivu z vključitvijo naslednjih neželenih učinkov: otekanje bezgavk, neobičajen ali zmanjšan občutek na koži, tinitus, driska in bruhanje.
Od pridobitve dovoljenja za promet 11. marca 2021 do 2. septembra 2021 je bilo v EU uporabljenih približno 13,8 milijona odmerkov tega cepiva (podatki ECDC).

Večorganski vnetni sindrom (MIS)
PRAC ocenjuje ali obstaja tveganje za večorganski vnetni sindrom (multisystem inflammatory syndrome, MIS) po cepljenju s cepivi proti covidu-19, po prejetem poročilu za cepivo Comirnaty na Danskem. V EU in izven EU je bilo poročanih nekaj primerov MIS po cepljenju odraslih s cepivom Comirnaty in z drugimi cepivi proti covidu-19. Poročani primeri zadevajo neželene dogodke, opažene po cepljenju, vendar ni nujno, da so povezani s samimi cepivi.
Za več informacij glejte Poudarke s seje PRAC v mesecu septembru.

Venska trombembolija (VTE)
V okviru rednega spremljanja varnosti cepiv proti covidu-19, PRAC pregleduje primere venske trombembolije (krvni strdki v venah) poročane za cepivo COVID-19 Vaccine Janssen. To varnostno vprašanje se razlikuje od zelo redkih neželenih učinkov tromboze s trombocitopenijo (TTS), to je krvnih strdkov s sočasnim nizkim številom krvnih ploščic.

Venska trombembolija je bila v načrt za obvladovanje tveganj za zadevno cepivo vključena kot varnostno vprašanje, ki ga je treba še raziskati, na podlagi večjega deleža primerov venske trombembolije opažene v skupini cepljenih v primerjavi z necepljenemi v kliničnih študijah za odobritev dovoljenja za promet s cepivom.

PRAC bo ocenil dodatne podatke, pridobljene iz dveh obsežnih kliničnih preskušanj, ki jih bo imetnik dovoljenja za promet predložil v kratkem, da bi ugotovil ali je to povezano s cepivom.

Drugi dogodki
Limfadenopatija, parestezija, hipestezija, tinnitus, driska in bruhanje

PRAC je končal oceno za posodobitev informacij o cepivu in zaključil, da se v informacije zdravilu dodajo naslednji neželeni učinki:

  • Limfadenopatija; pogostnost je bila ocenjena kot »redko« (pojavi se lahko pri eni od 1000 cepljenih oseb);
  • Parestezija (neobičajni očutki na koži kot sta mravljinčenje in gomazenje) in hipestezija (zmanjšana občutljivost, zlasti na dotik, predvsem na koži); pogostnost parestezije je bila ocenjena kot »občasno« (pojavi se lahko pri eni od 100 cepljenih oseb), pri hipesteziji pa kot »redko« (pojavi se lahko pri eni od 1000 cepljenih oseb).
  • Tinitus (vztrajajoče zvonenje v ušesih); pogostnost tinitusa je bila ocenjena kot »redko« (pojavi se lahko pri eni od 1000 cepljenih oseb). Imetnik dovoljenja za promet mora predložiti dodatne podatke in analize za nadaljnjo opredelitev narave tinitusa s poudarkom na poteku in trajanju simptomov.
  • Driska in bruhanje; pogostnost driske je bila ocenjena kot »občasno« (pojavi se lahko pri eni od 100 cepljenih oseb), bruhanja pa kot »redko« (pojavi se lahko pri eni od 1000 cepljenih oseb).

Več informacij o poročilu z dne 8.9.2021 je objavljenih na spletni strani EMA.
Več informacij o cepivu: Poročilo EPAR za cepivo COVID-19 Vaccine Janssen

Spikevax (prej COVID-19 Vaccine Moderna)
Posodobitev podatkov o varnosti z dne 8.9. 2021:
Glavni zaključki zadnje ocene PRAC:
V tem trenutku ni novih posodobitev informacij o cepivu. Od pridobitve dovoljenja za promet 6. januarja 2021 do 2. septembra 2021 je bilo v EU uporabljenih več kot 54,2 milijonov odmerkov tega cepiva (podatki ECDC).

Miokarditis in perikarditis
Po oceni PRAC v juliju 2021 sta bila miokarditis in perikarditis vključena v informacije o cepivu (več v objavi z dne 9.7.2021). V tem trenutku ni novih posodobitev informacij o cepivu. PRAC je skrbno spremljal varnostno vprašanje in septembra zaključil, da ni bilo novih podatkov, ki bi zahtevali spremembo informacij o cepivu.

Opomnik: Za lažje okrevanje in preprečitev zapletov je treba takoj poiskati zdravniško pomoč, če se po cepljenju pojavijo oteženo dihanje (zasoplost), močno razbijanje srca, ki je lahko tudi neenakomerno, ali akutna in vztrajajoča bolečina v prsih, saj so to lahko znaki miokarditisa in perikarditisa.

Večorganski vnetni sindrom (MIS)
PRAC ocenjuje ali obstaja tveganje za večorganski vnetni sindrom (multisystem inflammatory syndrome, MIS) po cepljenju s cepivi proti covidu-19, po prejetem poročilu za cepivo Comirnaty na Danskem. V EU in izven EU je bilo poročanih nekaj primerov MIS po cepljenju odraslih s cepivom Comirnaty in z drugimi cepivi proti covidu-19. Poročani primeri zadevajo neželene dogodke, opažene po cepljenju, vendar ni nujno, da so povezani s samimi cepivi.
Za več informacij glejte Poudarke s seje PRAC v mesecu septembru.

Anafilaksija in druge preobčutljivostne informacije
Anafilaksija je že znan neželeni učinek cepiva Spikevax in je naveden v informacijah o cepivu. PRAC anafilakcijo skrbno spremlja in je po septembrski oceni najnovejših podatkov zaključil, da v tem trenutku ni novih posodobitev informacij o cepivu.

Zakasnele reakcije na mestu injiciranja
Na podlagi podatkov iz kliničnih preskušanj in kampanj cepljenja je PRAC maja in julija 2021 zaključil, da se zakasnele reakcije na mestu cepljenja (izpuščaj, rdečina, koprivnica) dodajo v informacije o cepivu s pogostnostjo “občasno” (pojavijo se lahko pri eni od 10 cepljenih oseb). PRAC je od imetnika dovoljenja za promet zahteval naj podrobneje opredeli značilnosti tega neželenega učinka kot npr. tipični čas do nastopa, trajanje in resnost reakcije. Nadaljnja ocena še poteka. Informacije o cepivu bodo nato ustrezno posodobljene.

Driska
PRAC nadaljuje oceno podatkov in je od imetnika dovoljenja za promet zahteval da ta neželeni učinek vključi v informacije o cepivu s pogostnostjo, ocenjeno na podlagi zadnjih kliničnih preskušanj. Ocena še poteka.

Več informacij o poročilu z dne 8.9.2021 je objavljenih na spletni strani EMA.
Več informacij o cepivu: Poročilo EPAR za Spikevax (COVID-19 Vaccine Moderna)

Številka dokumenta: 1382-31/2021

Scroll to Top