EMA Med pandemijo COVID-19 svetuje nadaljevanje uporabe zaviralcev angiotenzinske konvertaze (zaviralcev ACE) ter antagonistov angiotenzina II (sartanov) za zdravljenje povišanega krvnega tlaka, bolezni srca in ledvic

Zaradi nedavno objavljenih publikacij1 in vpra┼íanj v medijih ali lahko nekatera zdravila, kot so zaviralci angiotenzinske konvertaze (zaviralci ACE) ter antagonisti angiotenzina II (sartani), poslab┼íajo bolezen COVID-19, je EMA objavila priporo─Źila, ki jih povzemamo v nadaljevanju. Zaviralci ACE in sartani se najpogosteje uporabljajo za zdravljenje bolnikov s povi┼íanim krvnim tlakom, sr─Źnim popu┼í─Źanjem in boleznimi ledvic.

Pomembno je, da bolniki predpisanega zdravljenja ne opustijo, obenem tudi ni potrebe bo zamenjavi zdravljenja z drugimi zdravili. Trenutno ni dokazov iz klini─Źnih ali epidemiolo┼íkih ┼ítudij, ki bi potrjevali povezanost med zaviralci angiotenzinske konvertaze (zaviralci ACE) ali antagonisti angiotenzina II (sartani) ter poslab┼íanjem COVID-19. Strokovnjaki za zdravljenje motenj srca in krvnega tlaka, vklju─Źno z Evropskim zdru┼żenjem za kardiologijo, so ┼że objavili njihova stali┼í─Źa2,3. Da bi zbrali ve─Ź dokazov, je EMA aktivno pristopila k raziskovalcem, ki pridobivajo nadaljnje podatke v  epidemiolo┼íkih ┼ítudijah.

Ker se javnozdravstvena kriza hitro ┼íiri po vsem svetu, potekajo znanstvene raziskave, da bi razumeli, kako se koronavirus SARS-CoV-2 razmo┼żuje v telesu, kako deluje na imunski sistem in povzro─Źa bolezen ter ali lahko so─Źasno zdravljenje z zaviralci ACE ali sartani kakorkoli vliva na potek COVID-19.

Ugibanja, da lahko zaviralci ACE in sartani poslab┼íajo potek COVID-19 niso podprta s klini─Źnimi dokazi. Ta zdravila delujejo tako, da vplivajo na sistem renin-angiotenzin-aldosteron. Ker virus SARS-CoV-2 vstopa v celice z vezavo na receptor ACE-2, ki je del prej omenjenega sistema, in ker ta zdravila lahko pove─Źajo ┼ítevilo receptorjev ACE-2, je eno od razmi┼íljanj, da to lahko pove─Źa njegovo virulentnost (sposobnost povzro─Źiti bolezen). Vendar pa je interakcija med virusom in sistemom renin-angiotenzin-aldosteron kompleksna in ┼íe ni popolnoma pojasnjena.

EMA spremlja situacijo in sodeluje z dele┼żniki, da bi usklajevala epidemiolo┼íke ┼ítudije o u─Źinkih zaviralcev ACE in sartanov na COVID-19. Prav tako pomaga pri usklajevanju ┼że potekajo─Źih ┼ítudij in bo javnost sproti obve┼í─Źala o razvoju na tem podro─Źju.

Glejte tudi objavo v zvezi z uporabo nesteroidnih protivnetnih zdravil pri COVID-19 z dne 18.3.2020. Ob tem ┼żelimo dodatno opozoriti, da je pri uporabi paracetamola zelo pomembno vselej  dosledno upo┼ítevati navodila za odmerjanje in opozorila glede prevelikega odmerjanja, ki so opisana v navodilu za uporabo. Pomembno je, da se bolniki, ki imajo vpra┼íanja ali so negotovi glede svojih zdravil, posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom in da ne prenehajo jemati predpisanih zdravil brez predhodnega posveta.

Zdravila je treba predpisovati in uporabljati v skladu s klini─Źno presojo ob upo┼ítevanju vseh opozoril in drugih informacij navedenih v povzetku glavnih zna─Źilnosti zdravila in navodilu za uporabo kot tudi navodil Svetovne zdravstvene organizacije in zadevnih nacionalnih in mednarodnih organov.

V okviru EU regulativne mre┼że o zdravilih se redno pregledujejo vse nove informacije o varnosti zdravil. Kakr┼ínakoli nova priporo─Źila so znotraj mre┼że takoj dostopna pristojnim nacionalnim organom in EMA.

V primeru kakr┼ínihkoli novih priporo─Źil bomo javnost sproti obve┼í─Źali.


1 https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lanres/PIIS2213-2600(20)30116-8.pdf
2 https://www.escardio.org/Councils/Council-on-Hypertension-(CHT)/News/position-statement-of-the-esc-council-on-hypertension-on-ace-inhibitors-and-ang
3 https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2020/03/17/08/59/hfsa-acc-aha-statement-addresses-concerns-re-using-raas-antagonists-in-covid-19


Številka dokumenta: 1382-7/2020

Scroll to Top