Uporaba nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAID) in zaviralcev angiotenzinske konvertaze (zaviralcev ACE) ter antagonistov angiotenzina II – sartanov pri oku┼żbi z novim koronavirusom (COVID-19)

JAZMP je seznanjena, da po slovenskih in mednarodnih socialnih omre┼żjih kro┼żijo informacije o tvegani uporabi nesteroidnih protivnetnih zdravil, kot je npr. ibuprofen ter zaviralcev ACE in sartanov pri bolnikih, oku┼żenih z novim koronavirusom (COVID-19).

Organi, pristojni za zdravila, v okviru EU regulativne mre┼że stalno spremljamo zdravila in podatke o varnosti ter javnost obve┼í─Źamo, ─Źe so potrebni kakr┼ínikoli ukrepi za zmanj┼íevanje tveganj, povezanih z zdravili.

Glede uporabe nesteroidnih protivnetnih zdravil pri COVID-19 povzemamo priporo─Źila Evropske agencije za zdravila (EMA). Trenutno ni znanstvenih dokazov, ki bi potrdili povezanost med ibuprofenom in te┼żjim potekom bolezni COVID-19. 

Odbor za oceno tveganja na podro─Źju farmakovigilance (PRAC) na EMA je maja 2019 pri─Źel z oceno  nesteroidnih protivnetnih zdravil in ketoprofena, ki je sledila poizvedbi francoske agencije za zdravila  (ANSM), ki ka┼że na poslab┼íanje oku┼żb z Varicello (norice) in nekaterih bakterijskih oku┼żb pri so─Źasni uporabi teh zdravil. Informacije o zdravilu za mnoga nesteroidna protivnetna zdravila ┼że vklju─Źujejo opozorilo, da nesteroidno protivnetno zdravilo lahko prikrije simptome poslab┼íanja oku┼żbe. PRAC pregleduje vse razpolo┼żljive podatke, da bo ocenil ali je potrebno sprejeti dodatne ukrepe.

Pred za─Źetkom zdravljenja zvi┼íane telesne temperature ali bole─Źine pri COVID-19 naj bolniki in zdravstveni delavci upo┼ítevajo vse mo┼żnosti zdravljenja vklju─Źno s paracetamolom in nesteroidnimi protivnetnimi zdravili. Vsako zdravilo ima svoje koristi in tveganja, ki so navedena v informacijah o zdravilu in jih je treba upo┼ítevati skupaj z nacionalnimi smernicami dr┼żav EU, ki ve─Źinoma priporo─Źajo uporabo paracetamola kot prvo izbiro za zdravljenje bole─Źine in zvi┼íane telesne temperature.

Nesteroidna protivnetna zdravila (kot je npr. ibuprofen) se lahko po nacionalnih smernicah dr┼żav EU ┼íe naprej uporabljajo v skladu z odobrenim povzetkom glavnih zna─Źilnosti zdravila oziroma navodilom za uporabo. Trenutna navodila vklju─Źujejo priporo─Źilo, naj se uporabljajo najkraj┼íi mo┼żni ─Źas v najmanj┼íem ┼íe u─Źinkovitem odmerku.

Bolniki, ki imajo vpra┼íanja, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Trenutno ni razloga, da bi bolniki, ki jemljejo ibuprofen z upo┼ítevanjem zgoraj navedenega, prenehali z jemanjem zdravila. To je ┼íe posebej pomembno pri bolnikih, ki jemljejo ibuprofen ali drugo nesteroidno protivnetno zdravilo za zdravljenje kroni─Źnih bolezni.

Poleg pregleda varnosti ibuprofena in ketoprofena, ki poteka, EMA tudi poudarja, da je potrebno pravo─Źasno izvesti epidemiolo┼íke ┼ítudije, da bi zagotovili ustrezne dokaze o kakr┼ínemkoli u─Źinku NSAID na potek in prognozo COVID-19. EMA vzpostavlja stik z zainteresiranimi stranmi in je pripravljena aktivno podpirati take ┼ítudije, ki bi lahko bile koristne pri oblikovanju morebitnih prihodnjih priporo─Źil za zdravljenje.

Pregled zdravil, ki vsebujejo ibuprofen ali ketoprofen, poteka v okviru postopka ocene varnostnega signala. Varnostni signal je nova informacija o varnosti zdravila, ki zahteva nadaljnjo obravnavo, in sam po sebi ┼íe ni dokaz vzro─Źne povezanosti med ne┼żelenih u─Źinkom in zdravilom. Nadaljnje informacije in posodobljena priporo─Źila bodo objavljena po zaklju─Źku postopka. 

Zaviralci angiotenzinske konvertaze (ACE) in antagoisti angiotenzina II  – sartani (ARB) so zdravila za obvladovanje sr─Źno-┼żilnih bolezni. Pomembno je, da bolniki, ki so jim ta zdravila predpisana, zdravljenja z njimi ne opustijo na podlagi raz┼íirjenih informacij o mo┼żni interakciji med njimi in COVID-19.  Posvetujejo naj se s svojim zdravnikom, ─Źe imajo kakr┼ínekoli skrbi glede svojega zdravljenja.

Skupno stali┼í─Źe Zdru┼żenja kardiologov Slovenije in Zdru┼żenja za hipertenzijo pri Slovenskem zdravni┼íkem dru┼ítvu je dostopno na naslednji povezavi.

V primeru kakr┼ínihkoli novih priporo─Źil bomo javnost sproti obve┼í─Źali.

Številka dokumenta: 1382-4/2020

Scroll to Top