POSLANSTVO FS

  • zagotavlja ustrezno kakovost in terminolo┼íko usklajenost strokovnih prevodov novosti iz Ph. Eur;
  • na novo uvaja in razvija slovensko farmacevtsko terminologijo, ki je z leti postala trdna osnova za prvi Slovenski farmacevtski terminolo┼íki slovar;
  • dograjuje podatkovno zbirko Standardnih izrazov za farmacevtske oblike, na─Źine aplikacije in vsebnike, katerih uporaba je obvezna v vlogah za pridobitev in vzdr┼żevanje dovoljenj za promet z zdravilom, v navodilih za uporabo in na ovojnini;
  • vzdr┼żuje sodelovanje s strokovnjaki na o┼żjih podro─Źjih farmacevtske stroke in s strokovnjaki sorodnih strok (kemiki, mikrobiologi, zdravniki, veterinarji, biologi, prehranskimi strokovnjaki in dr.).

STATUS IN ZGODOVINA FS

Formularium Slovenicum (FS), slovenski dodatek k Evropski farmakopeji, pripravlja Skupina strokovnjakov za pripravo ┬áFormulariuma Slovenicuma. FS vsako leto┬á izda Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomo─Źke. Publikacija uveljavlja slovensko farmacevtsko terminologijo, predpise, pomembne za slovensko farmacevtsko stroko ter najbolj aktualne prevode iz Ph. Eur. Vklju─Źuje tudi tiste vsebine (poglavja, monografije, preglednice), ki jih Ph. Eur. ne vsebuje, jih pa lahko z njihovim dovoljenjem povzamemo iz veljavnih farmakopej drugih ─Źlanic EU (DAB, Ph. Helv., BP).

Prva izdaja FS je iz┼íla leta 1998 in je do┼żivela ┼íest dopolnil. Leta 2005 je iz┼íla druga izdaja, ki ji je sledilo pet dopolnil, leta 2011 pa tretja izdaja, ki so ji do leta 2017 sledila tri ┬ádopolnila. V letu 2018 je iz┼íla ─Źetrta izdaja, ki ji je sledilo eno dopolnilo. Peta izdaja je iz┼íla leta 2020, ki so ji sledila tri dopolnila. Po vzoru Evropske farmakopeje, ki jo vsako leto dopolnjujejo trije Suplementi, bo FS v prihodnje izhajal so─Źasno z novimi izdajami Ph. Eur. oz. njenimi Suplementi. ┬áV bogati zgodovini od prve, za─Źetne izdaje leta 1998 se je FS, enako kot Ph. Eur., ustalil in uveljavil v farmacevtski stroki, pa tudi v ┼íir┼íem krogu sorodnih strok v Republiki Sloveniji.

FS na spletu

Scroll to Top