Uvoz zdravil za osebno uporabo

Z Zakonom o zdravilih (Uradni list RS, ┼ít. 17/14 in 66/19) so bile uveljavljene naslednje dolo─Źbe glede uvoza oz. prometa zdravil za osebno uporabo:

16. ─Źlen
(1) Uvoz in izvoz zdravil s strani posameznikov je prepovedan.
(2) Ne glede na prej┼ínji odstavek lahko posameznik za svojo osebno uporabo, za osebno uporabo njegovih o┼żjih dru┼żinskih ─Źlanov oziroma na podlagi pooblastila za osebno uporabo najve─Ź enega posameznika, ki ni njegov dru┼żinski ─Źlan, ali za svojo posamezno ┼żival, katere vrsta se ne uporablja za pridobivanje oziroma za proizvodnjo ┼żivil, vnese oziroma uvozi ali izvozi oziroma iznese v svoji osebni prtljagi zdravilo v koli─Źini, ki ustreza zadevni terapevtski uporabi, in sicer:
ÔÇô za akutna stanja za najve─Ź tri tedne,
ÔÇô za kroni─Źne bolezni oziroma stanja, pri katerih je potrebna dolgotrajna uporaba zdravil, za najve─Ź tri mesece skladno s predpisanim odmerjanjem, oziroma izjemoma za obdobje do 12 mesecev, ─Źe posameznik organu, pristojnemu za carinske zadeve, predlo┼żi dokazila o dovoljenem bivanju v tem obdobju v ciljni dr┼żavi, ─Źe predpisi s podro─Źja prepovedanih drog ne dolo─Źajo druga─Źe.
(3) Pri uvozu oziroma vnosu zdravila za osebno uporabo iz prejšnjega odstavka, za katera je potreben zdravniški oziroma veterinarski recept, lahko organ, pristojen za carinske zadeve, od posameznika zahteva dokazilo o zdravniškem oziroma veterinarskem receptu za ta zdravila.

126. ─Źlen:
(22) Promet zdravil na drobno prek medmre┼żja, za katera je potreben zdravni┼íki oziroma veterinarski recept, ni dovoljen. Nadzor nad prometom s temi zdravili prek medmre┼żja opravlja organ, pristojen za carinske zadeve, v skladu s carinskimi predpisi.

Navedeno je podlaga za ukrepanje organov, pristojnih za carinske zadeve. Zakonodaja ne predvideva, da bi JAZMP izdajala mnenja oz. dovoljenja za vnos/uvoz zdravil posameznikom.


Zadnji─Ź posodobljeno: 6. 3. 2020

Scroll to Top