Farmakovigilanca humanih in veterinarskih zdravil

Obveznosti udele┼żencev v sistemu farmakovigilance so dolo─Źene v Zakonu o zdravilih (Uradni list RS, ┼ít. 17/14 in 66/19; v nadaljnjem besedilu: ZZdr-2), Pravilnik o farmakovigilanci zdravil za uporabo v veterinarski medicini (Uradni list RS, ┼ít. 53/2006) in v Pravilniku o farmakovigilanci zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, ┼ít. 57/14 in 27/17), vklju─Źno z nalogami Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomo─Źke (v nadaljnjem besedilu: JAZMP) na podro─Źju farmakovigilance.

Dobra farmakovigilan─Źna praksa (GVP) so smernice o izvajanju farmakovigilan─Źnih aktivnosti na podro─Źju farmakovigilance zdravil za uporabo v humani medicini v skladu s 108.a ─Źlenom Direktive 2001/83/ES in so objavljene na spletni strani Evropske agencije za zdravila (v nadaljnjem besedilu: EMA):  https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory-overview/post-authorisation/pharmacovigilance-post-authorisation/good-pharmacovigilance-practices.

Smernice za podro─Źje farmakovigilance zdravil za uporabo v veterinarski medicini pa so skladno z UREDBO (EU) 2019/6 objavljene kot VGVP na spletni strani EMA: https://www.ema.europa.eu/en/veterinary-regulatory-overview/post-authorisation-veterinary-medicines/pharmacovigilance-veterinary-medicines/veterinary-good-pharmacovigilance-practices-vgvp.

V 134. ─Źlenu ZZdr-2 je dolo─Źeno, da JAZMP preverja izvajanje sistema farmakovigilance pri imetnikih dovoljenj za promet z zdravili in drugih udele┼żencih v sistemu farmakovigilance. To preverjanje izvajajo farmacevtski in┼ípektorji tako, da opravljajo redne, izredne in ponovne in┼ípekcijske nadzore, ki so lahko tudi nenapovedani (redni nadzori so praviloma napovedani, pred takim nadzorom pa farmacevtski in┼ípektorji zahtevajo tudi dolo─Źene dokumente, npr. PSMF, pogodbe, dokumente kakovosti, ki jih pregledajo v ─Źasu priprave na nadzor). Cilj in┼ípekcijskega nadzora je ugotoviti in zagotoviti skladnost z zahtevami na podro─Źju farmakovigilance, predpisanimi na nivoju Evropske unije. 

Pogostnost rednih in┼ípekcijskih nadzorov se v skladu z 2. odstavkom 170. ─Źlena ZZdr-2, v skladu z GVP Module III in VGVP modulom Controls and pharmacovigilance Inspections dolo─Źi na podlagi ocene tveganja. 

Farmacevtski in┼ípektorji na farmakovigilan─Źnih nadzorih preverjajo tudi ogla┼íevanje zdravil v skladu z ZZdr-2 in Pravilnikom o ogla┼íevanju zdravil (Uradni list RS, ┼ít.┬á105/08,┬á98/09┬áÔÇô ZmedPri,┬á105/10┬áin┬á17/14┬áÔÇô ZZdr-2 in 109/23).

Priprava na─Źrta rednih in┼ípekcijskih nadzorov s podro─Źja farmakovigilance za obdobje 2025-2027

Z namenom izdelave ocene tveganja, ki je podlaga za na─Źrtovanje in┼ípekcijskih nadzorov (izbor poslovnih subjektov), smo na JAZMP leta 2021 pripravili farmakovigilan─Źni vpra┼íalnik, ki je bil objavljen na spletni strani JAZMP v obliki QuestionPro. Zavezanci so bili takrat zapro┼íeni, da izpolnijo vpra┼íalnik, ki se nana┼ía na izvajanje farmakovigilan─Źnih aktivnosti. V letih od 2021 do 2024 je JAZMP izvajala redne in┼ípekcijske nadzora s podro─Źja farmakovigilance pri zavezancih, ki so bili glede na oceno tveganja, izdelano v letu 2021, uvr┼í─Źeni na najvi┼íja mesta, to so zavezanci z ve─Źjim obsegom PV aktivnosti.

Dne 4. 3. 2024 je JAZMP z namenom priprave na─Źrta rednih in┼ípekcijskih nadzorov s podro─Źja farmakovigilance za obdobje 2025-2027 poslala zavezancem* nov vpra┼íalnik v obliki QuestionPro. Poziv in povezavo do vpra┼íalnika so zavezanci prejeli na e-naslov, objavljeno pa je tudi obvestilo na spletni strani JAZMP.

*Zavezanci za izpolnjevanje farmakovigilan─Źnega vpra┼íalnika so: poslovni subjekti z naslovom v Republiki Sloveniji, ki so bodisi imetniki dovoljenja za promet z zdravilom (imetnik DzP), predstavniki imetnika dovoljenja za promet z zdravilom, imetniki dovoljenja za promet z zdravilom v skladu s tretjim odstavkom 20. ─Źlena ZZdr-2, imetniki dovoljenja za promet z zdravili na debelo (veletrgovci), imetniki dovoljenja za promet s paralelno uvo┼żenim zdravilom (paralelni uvozniki), imetniki potrdila o priglasitvi paralelne distribucije (paralelni distributerji), imetniki dovoljenja za so─Źutno uporabo ali poslovni subjekti (pogodbeni partnerji), ki izvajajo farmakovigilan─Źne aktivnosti v celoti ali delno v imenu ali v povezavi z imetnikom dovoljenja.

Scroll to Top