Obvestilo Interpola o razkritju kriminalne mre┼że ponarejevalcev cepiv proti Covid-19

Interpol  je objavil, da so Ju┼żnoafri┼íke oblasti zasegle 400 ampul s pribli┼żno 2400 odmerki ponarejenih cepiv proti COVID-19. V povezavi z odkritjem je bila v mednarodni preiskavi odkrita mre┼ża ponarejevalcev na Kitajskem, kjer je bila zase┼żena ┼íe ve─Źja koli─Źina ponarejenih cepiv in aretiranih 80 osumljencev. Do aretacij je pri┼ílo le nekaj tednov po tem, ko je INTERPOL izdal obvestilo za  organe pregona o mre┼żah organiziranega kriminala, ki ciljajo na cepiva proti COVID-19, tako na spletu kot izven njega. Po mnenju Interpola je ta primer le vrh ledene gore, ko gre za kriminalna dejanja, povezana s cepivi proti COVID-19. Veliko je tudi poro─Źil o distribuciji ponarejenih cepiv in poskusov prevar usmerjenih v zdravstvene ustanove in domove za ostarele.

Interpol zato ponovno opozarja javnost, da trenutno nobeno odobreno cepivo ni na voljo za spletno prodajo, in da se denar od prodaje ponarejenih cepiv ter zdravil steka organiziranim kriminalnim zdru┼żbam.

JAZMP tako ponovno poziva prebivalce Slovenije, da ne nasedajo la┼żnim obljubam in ne kupujejo cepiv na spletu. Nakup cepiv na spletu predstavlja veliko tveganje za zdravje in ┼żivljenje posameznika, saj taki izdelki niso dokazano varni in u─Źinkoviti.

Ve─Ź o odkritju Interpola v ─Źlanku: Fake COVID vaccine distribution network dismantled after INTERPOL alert  (https://www.interpol.int/en/News-and-Events/News/2021/Fake-COVID-vaccine-distribution-network-dismantled-after-INTERPOL-alert)

Scroll to Top