Europol opozarja na veliko tveganje ponarejanja cepiv proti Covid-19

Europol opozarja na veliko tveganje ponarejanja cepiv proti Covid-19 in poziva dr┼żave ─Źlanice k ve─Źji pazljivosti glede kriminalnih dejavnostih povezanih s temi cepivi

Europol na podlagi ┼ítevilnih goljufivih spletnih ponudb domnevnih razli─Źic cepiv proti Covidu-19 in v povezavi z napovedanim prihodom na trg originalnih cepiv, opozarja na mo┼żnost vpletanja kriminalnih zdru┼żb v proces razvoja in distribucije cepiv proti Covid-19 ter poziva dr┼żave ─Źlanice k izmenjavi informacij o kriminalnih dejavnostih povezanih s tovrstnimi cepivi.

Napovedi o kriminalnih aktivnostih na tem podro─Źju potrjuje tudi Europolovo novembrsko poro─Źilo, kjer je bilo ugotovljeno, da distribucija podstandardnih in ponarejenih farmacevtskih izdelkov, vklju─Źno s cepivi proti Covid-19, ostaja raz┼íirjena kriminalna dejavnost tudi in ┼íe posebej v ─Źasu pandemije. Europol zato pri─Źakuje, da bodo kmalu potem, ko bodo na trg pri┼íla originalna cepiva za Covid-19, zaradi velikega povpra┼íevanja po teh cepivih na spletnih straneh zaokro┼żile ┼ítevilne ponudbe ponarejenih cepiv.

Ve─Ź v obvestilu Europol o kriminalu povezanem s cepivi za Covid-19:

Early Warning Notification – Vaccine-related crime during the COVID-19 pandemic

JAZMP poziva dr┼żavljane Republike Slovenije, da ne nasedajo la┼żnim obljubam in ne kupujejo cepiv na spletu. Nakup cepiv na spletu predstavlja veliko tveganje za zdravje in ┼żivljenje posameznika, saj taki izdelki niso dokazano varni in u─Źinkoviti. Poleg tega opozarjamo, da cepljenje lahko opravlja samo usposobljeno zdravstveno osebje izvajalcev cepljenja.

Scroll to Top