Europol opozarja na veliko tveganje ponarejanja cepiv proti Covid-19

Europol opozarja na veliko tveganje ponarejanja cepiv proti Covid-19 in poziva države članice k večji pazljivosti glede kriminalnih dejavnostih povezanih s temi cepivi

Europol na podlagi številnih goljufivih spletnih ponudb domnevnih različic cepiv proti Covidu-19 in v povezavi z napovedanim prihodom na trg originalnih cepiv, opozarja na možnost vpletanja kriminalnih združb v proces razvoja in distribucije cepiv proti Covid-19 ter poziva države članice k izmenjavi informacij o kriminalnih dejavnostih povezanih s tovrstnimi cepivi.

Napovedi o kriminalnih aktivnostih na tem področju potrjuje tudi Europolovo novembrsko poročilo, kjer je bilo ugotovljeno, da distribucija podstandardnih in ponarejenih farmacevtskih izdelkov, vključno s cepivi proti Covid-19, ostaja razširjena kriminalna dejavnost tudi in še posebej v času pandemije. Europol zato pričakuje, da bodo kmalu potem, ko bodo na trg prišla originalna cepiva za Covid-19, zaradi velikega povpraševanja po teh cepivih na spletnih straneh zaokrožile številne ponudbe ponarejenih cepiv.

Več v obvestilu Europol o kriminalu povezanem s cepivi za Covid-19:

Early Warning Notification – Vaccine-related crime during the COVID-19 pandemic

JAZMP poziva državljane Republike Slovenije, da ne nasedajo lažnim obljubam in ne kupujejo cepiv na spletu. Nakup cepiv na spletu predstavlja veliko tveganje za zdravje in življenje posameznika, saj taki izdelki niso dokazano varni in učinkoviti. Poleg tega opozarjamo, da cepljenje lahko opravlja samo usposobljeno zdravstveno osebje izvajalcev cepljenja.

Scroll to Top