Priporo─Źila za omejitev uporabe antibiotika fosfomicin

EMA priporo─Źa, da se intravenska uporaba zdravila z u─Źinkovino fosfomicin (vnos z injiciranjem ali infundiranjem neposredno v veno) lahko uporabljajo le za zdravljenje resnih oku┼żb, kadar druga antibioti─Źna zdravljenja niso primerna. Peroralna zdravila z u─Źinkovino fosfomicin (vnos skoti usta) se lahko ┼íe naprej uporabljajo za zdravljenje nezapletenih oku┼żb mehurja pri ┼żenskah in mladoletnicah. Slednja se lahko uporabljajo tudi za prepre─Źevanje oku┼żb pri mo┼íkih, ki jim je odvzet ko┼í─Źek tkiva prostate (biopsija).

EMA nadalje priporo─Źa, da se ne sme ve─Ź uporabljati peroralnih zdravil z u─Źinkovino fosfomicin pri otrocih (mlaj┼íih od 12 let) kot tudi ne intramuskularne uporabe zdravil z u─Źinkovino fosfomicin (vnos z vbrizganjem v mi┼íico), saj na voljo ni dovolj podatkov za potrditev koristi teh zdravil za paciente.

Ta priporo─Źila je izdal Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) na Evropski agenciji za zdravila (EMA) na podlagi pregleda najnovej┼íih razpolo┼żljivih podatkov o varnosti in u─Źinkovitosti antibiotika fosfomicin. Ve─Ź informacij za paciente in zdravstvene delavce kot tudi o samem zdravilu si lahko preberete tukaj.

Scroll to Top