Kupovanje zdravil na spletu

V Sloveniji se v skladu z Zakonom o zdravilih (Uradni list RS, št. 17/2014 in 66/2019) lahko po spletu izdajajo[1] samo tista zdravila, za katera ni potreben zdravniški ali veterinarski recept.

Izdaja zdravil prek spleta se lahko opravlja v lekarnah in specializiranih prodajalnah, ki so za izdajo zdravil po spletu pridobile ustrezno dovoljenje. V specializiranih prodajalnah (tako v fizi─Źnih prodajalnah kot tudi na spletu) je dovoljena izdaja samo tistih zdravil, za katera je tako odlo─Źila JAZMP v dovoljenju za promet z zdravilom.  

Da bi zmanj┼íali tveganje za nakup podstandardnih ali ponarejenih zdravil na spletu je Evropska komisija z Direktivo 2011/62/EU o ponarejenih zdravilih uvedla skupni logotip, ki ga morajo na svojih spletnih straneh uporabljati lekarne in specializirane prodajalne, ki ┼żelijo izdajati zdravila po spleta. Skupni logotip mora biti jasno prikazan na vsaki strani spletnega mesta in mora biti prepoznaven po vsej EU, hkrati pa mora biti jasno razvidno, iz katere dr┼żave EU prihaja spletna lekarna. Primer logotipa je prikazan na spodnji sliki.

S klikom na logotip je mogo─Źe dostopati do spletnega mesta Ministrstva za zdravje, kjer je objavljen seznam lekarn in specializiranih prodajaln, ki imajo dovoljenje za izdajo zdravil po spletu, in njihovi spletni naslovi. Seznam najdete tukaj (v razdelku z naslovom Lekarne ali specializirane prodajalne z dovoljenjem za izdajanje zdravila prek medmre┼żja ┬á)

Skupni logotip kupcem omogo─Źa, da preverijo, ali je spletno mesto, kjer nameravajo kupiti zdravilo, zakonito in da la┼żje prepoznajo spletna mesta, na katerih je nakup zdravil potencialno nevaren za zdravje. ┼átevilne la┼żne spletne lekarne namre─Ź posnemajo spletna mesta zakonitih spletnih lekarn, z namenom, da kupca prepri─Źajo, da zakonito prodajajo kakovostna zdravila, ki prihajajo iz dr┼żav z visokimi varnostnimi standardi. Vendar so lahko zdravila, ki jih ponujajo na neregistriranih spletnih straneh, nevarna za zdravje, saj so morda zastarela in se ve─Ź ne predpisujejo, lahko so prete─Źena, razred─Źena ali kako druga─Źe spremenjena, lahko so celo ponarejena. Ponarejena zdravila pa so lahko neu─Źinkovita, ┼íkodljiva ali celo smrtno nevarna.

JAZMP zato svetuje, da zdravila kupujete samo na zakonitih spletnih straneh, ki so ozna─Źena s skupnim EU logotipom. Ne nadaljujte z nakupom, ─Źe spletnega ponudnika, pri katerem nameravate kupiti zdravilo, ni na seznamu zakonitih spletnih lekarn oz. specializiranih prodajaln.

Ve─Ź o pravnih podlagah, o zakonitih spletnih lekarnah in skupnem EU logotipu ter o tveganjih pri nakupovanju zdravil na spletu lahko preberete na spletni strani Evropske agencije za zdravila (EMA) in na spletni strani Evropske komisije.

1 Izdaja zdravil v lekarni pomeni, da prodajo spremlja podpora s svetovanjem s strani neodvisnega strokovnjaka

Scroll to Top